Rouwbegeleiding
Iedereen rouwt anders. Hoe ga jij er mee om?

- Rouwbegeleiding
Veel rouwprocessen kun je prima zelf en dat is goed, je behoudt zo je zelfstandigheid en autonomie. Maar als je vastloopt op je werk, thuis of gezondheidsproblemen hebt en je weet diep van binnen dat het anders kan en moet, schroom niet om contact met mij te zoeken.
Een luisterend oor van iemand die je niet kent en jou goed kan aanvoelen en begrijpen kan verhelderend werken.
Diep van binnen leeft er veel waar we ons niet bewust van zijn. Ik kan je helpen daar contact mee te maken. De innerlijke beelden zijn helpend bij de verwerking van verlies. Praten, gehoord worden en eventueel diverse werkvormen brengen je verder. Bijvoorbeeld biografisch werken, schilderen en collages, muziek, schrijfoefeningen of sport en bewegen. Belangrijk is om samen te onderzoeken wat bij je past.
Omgaan met tegenslag of rouw is een combinatie van aanvaarden en keihard werken, het vraagt aandacht, toelaten, inspanning en tijd. Daarna kun je het verlies integreren in het leven en zorgen voor een blijvende verbinding.
- Werk
Hoe ga je er mee om? Vaak zijn mensen langer uitgeschakeld dan de 1 tot 3 dagen die er voor staan. Elk mens gaat er anders mee om. Voor de één is werk een houvast in een bizarre tijd, voor de ander is werk een nutteloze bezigheid waar je met je aandacht niet bij kunt blijven. Thuis zitten blijkt niet per se gunstig voor het verwerkingsproces.
Voor de collega`s en leidinggevende is het ook niet eenvoudig om met een collega om te gaan die een dierbare heeft verloren. Wat moet je zeggen? Hoe kun je ondersteunen? Het standaard gedrag om het voor de ander in te vullen zou ingeruild kunnen worden door de vraag te stellen: Wat heb je nodig op je werk en hoe kunnen wij je tot steun zijn? Goede begeleiding is belangrijk.
- Verlies
`Proost.`Op je gezondheid... Wanneer je kerngezond bent sta er niet vaak bij stil hoe belangrijk dat is. Wanneer er met mij geproost wordt krijg ik altijd wat extra ogen op mij gericht dikwijls ondersteund door een schouderklopje. Ik heb een chronische aandoening, NF2. Daarna neem ik snel een slok en denk aan alles wat goed gaat, en dat is gelukkig heel veel bij mij. Dat geldt helaas niet voor iedereen.
Verlies van werk of een gestrande relatie zijn ingrijpende gebeurtenissen die ook een vorm van rouw veroorzaken. Verdriet, boosheid, onzekerheid, frustratie en stress: ze komen allemaal voorbij. Hulp van mij kan je veel stress schelen en voorkomen dat je vastloopt in het proces.